Vintertørr hud

HUDPLEIE FOR VINTERTØRR HUD

Mange opplever tørr hud og kløe om vinteren. Kaldt ute med mye vind, kombinert med varmt og tørt inneklima, og hyppig håndvask med sterk såpe er tøft for huden. Riktig hudpleie hjelper deg å unngå tørr og sår hud.

Vinteren kan by på utfordringer for alle typer hud og har du underliggende hudsykdommer (for eksempel atopisk eksempsoriasis) må du passe særlig godt på vinterhuden.


Det er ikke bare kulden i seg selv som påvirker huden, det er også de mange overgangene mellom kald vinterluft, og et tørt, varmt inneklima. Vær også oppmerksom på vindforholdene - jo mere vind det er, jo tøffere er det for huden. Vinden sliter også på det øverste fettlaget i huden.


Sprekker i huden gir økt risiko for infeksjoner

Det ytterste hudlaget er svært tynt og fint, som skal være en barrere for de underliggende hudlagene og så de bevarer fuktigheten.


Det er dette øverste laget som forsvinner når du for eksempel blir solbrent. Tørr hud oppstår når det er for lite vann i dette ytterste hudlaget til at det fungerer skikkelig. Dette kan oppstå ved at de beskyttende oljene på overhuden forsvinner.

For mye eller for sterk såpe, eksponering for sterke kjemikalier, normal aldringsprosess, og visse hudsykdommer, er noen av årsakene til at de beskyttende oljene blir borte. Når det ytterste hudlaget tørker, kan det krympe, og det kan føre til små sprekker. Dette eksponerer de underliggende hudlagene for irriterende stoffer og bakterier.

Les også vår artikkel om huden.


Tørr hud gir ofte kløe, noe som kan gå utover søvn og daglig aktivitet. Dersom du klør og gnir mye på de samme flekkene, kan dette gi områder med fortykket hud. I slik hud kan det oppstå smertefulle sprekker, særlig gjelder dette hender og føtter. Tørr hud kan gi eksem når huden blir rød, tørr og flassende.


NB:

Dersom du får gult puss i disse tørre områdene, er dette tegn på bakterieinfeksjon. Du bør da kontakte lege for å få råd om videre behandling/antibiotika foreskrevet av lege.

Kaldt ute og varmt inne - også de mange overgangene med store temperaturforskjeller er medvirkende årsaker til tørr hud.

HUDPLEIE FOR VINTEREN

Et lite knippe av våre beste produkt for vinteren. Kontakt oss gjerne hvis du trenger veiledning av våre proffesjonelle hudpleiere.