Sommerhud & Solvett

SOMMER - SOL OG DIN SOMMERHUD

Sommeren består ofte av mye sol, bading, solkrem og svette. Da er det viktigere enn noensinne å ta vare på huden din.

Sommeren kan by på utfordringer når det gjelder hudpleie; Høye temperaturer kan gi økt talgproduksjon og utvidede porer, mye eksponering for sol forårsaker solskader og huden kan tørke ut av kombinasjonen av varme, bading, svetting og solstrålene.

Hva skal vi fokusere på nå?
På sommeren handler det mest om å beskytte huden mot skader, ved bruk av solfaktor, behandlinger som øker fuktnivået og ved tilførsel av antioksidanter for å uskadeliggjøre frie radikaler som skapes av UVA og UVB strålene.

Fokuset nå er å beskytte og korrigere hudtraumer fra solen, i tillegg til å styrke hudbarrieren. Vi kan fremdeles utføre aktiv stimulering av huden, men ikke behandlinger og produkter som går for dypt og kompromitterer hudbarrieren.


Hva kan vi gjøre med huden nå?
For at huden bedre skal tåle solens påkjenninger, trenger den litt hjelp. Da er antioksidanter viktig. Vi øker hudens fuktnivå og styrker hudens barrierefunksjon ved bruk av for eksempel Hydrafacial, og skinboostere. Når det nærmer seg sommeren utgår behandlinger som gir kontrollerte traumer på huden, som kjemisk peel, dyp mikroneedling. Derimot kan vi gjøre Hydrafacial, og skinbooster hele sommeren. Det samme gjelder hyaluronfiller, HYALAX REVITALIZE SKIN (alternativ til Profhilo), muskeldempende behandling med Argieline og PRX, en ny type peel som ikke gir nedetid.


Nyt sola, men ta vare på huden!
Mange er nå klare for å nyte den etterlengta solen etter en lang og kald vinter. Kombinasjonen sterk vårsol og vinterblek hud gir stor risiko for solskader dersom man ikke beskytter huden sin godt. Uansett om du er på fjellet, ved sjøen eller i byen, bør du være forberedt på fint vær slik at du kan nyte solen uten å skade huden din.


HVORDAN TAR VI VARE PÅ HUDEN OM SOMMEREN

    Solfaktor, solkrem og annen beskyttelse mot solen er noe vi gjerne begynner å tenke på først når sommeren er her. Sol er i utgangspunktet bra for helsa, men med gode værmeldinger kommer lett solskader og solbrent hud. Vil du ta vare på huden, er det lurt å bruke solfaktor når du er ute – uansett årstid.


    Det kan være vanskelig å finne en solkrem som passer til ditt behov og din hud. Vi er opptatt av å hjelpe kundene våre med å finne en solfaktor som passer til din hudtype.


    Velg riktig solprodukt
    Det er mange ting å tenke på når du skal velge solbeskyttelse. På Balanse Helsespa har vi solkrem for ulike behov tilpasset ulike hudtyper. Får du fort uren hud, bør du ikke bruke solkrem som er beregnet på kroppen i ansiktet. Vi har egne solkremer beregnet til ansikt og kropp.


    Hvordan finne riktig solkrem og riktig solfaktor?

    Solskader betyr raskere aldring av huden, mer rynker og pigmentflekker. Dessuten er solbeskyttelse viktig for å redusere risikoen for hudkreft. – Når man velger solkrem til ansiktet ønsker de fleste god beskyttelse, men ikke at huden føles fet eller klissete. Alle våre solkremer er dermaceuticals eller kosmetisk medisinsk og gir sikker beskyttelse. Vi har kremer med solfaktor som også forebygger aldringstegn og kremer som gir ekstra beskyttelse mot ytre angrep mot huden. Ta en snakk med oss, så finner vi den riktige kremen til deg.


    Hvilken faktor anbefales?

    På våren og sommeren står solen høyt og strålene er intense. Det er derfor ekstra viktig å tenke på solfaktoren. Vi følger Kreftforeningens råd om minimum solfaktor 30 på ubeskyttet hud. Husk at en lysere hudtype trenger høyere solfaktor enn en mørkere hudtype. Men, asiatisk hud får lettere pigmenteringer og trenger derfor høy beskyttelse!

    I tillegg til en god solfaktor anbefaler vi en god leppepomade med beskyttelse og som gir fukt, Lusious Lips Lip Plump inneholder hyaluronsyre, patenterte Kollagen Boostere og anti-oxidanter. I tillegg til peptider og Vitamin C, K


    Se vårt utvalg av solfaktor her...


    Slik bruker du solkrem riktig:

    Det er viktig å bruke solkrem riktig og ofte for å få god beskyttelse. Sara Maria Perez Ortiz har noen enkle tips som sikrer god beskyttelse gjennom hele dagen:

    • Gi kremen tid til å trekke seg inn og beskytte huden, smør deg derfor i god tid før du skal ut i solen.
    • Husk beskyttelse til leppene.
    • Oppholder du deg ute i solen, må du gjenta smøring cirka annenhver time, og oftere om du bader eller er i aktivitet.
    • Ta pauser fra sola og unngå soling når solen er på sitt sterkeste.
    • Sørg for god fuktighet når du kommer inn etter en dag i solen.
    • Snakk med oss hudpleiere på Balanse Helsespa for å få hjelp til å finne riktig krem til din hud. Finner du en krem du liker bruker du den mer og beskytter deg bedre.


    Sjekk UV-indeksen

    Behovet for solbeskyttelse vil være avhengig av hvor sterk solen er. UV-indeks er et mål på hvor sterk UV-strålingen fra solen er. Jo høyere UV-indeks, jo sterkere stråling. Vær oppmerksom på at refleksjonene fra snø i høyfjellet i Norge hele året kan gi like høy UV-stråling som i lavlandet midtsommers. Sjekk UV-indeksen dit du skal. Nyt sommeren og solen!

    HUDPROBLEMER PÅ SOMMEREN...

      Sensitiv hud er en hud som reagerer med rødhet og i mange tilfeller ulike reaksjonsformer som kløe, utslett, eksem eller lignende. Sensitivitet kan opptre på og i alle ulike hudtyper. 

      Opplever du mer akne på sommeren?
      Mange opplever forverring av akne på sommeren og utover høsten såkalt «Mallorca-akne». Derfor er det viktig å holde oljeproduksjonen under kontroll, i tillegg til å tilføre huden fukt og ikke fett. Det er også viktig å eksfoliere huden, for å forhindre opphopning av døde hudceller. Akne forverres når hudoverflaten tilstoppes eller dekkes. For at aknetilstanden ikke skal forverres bør man bruke solfaktor som ikke tetter porene.
      Dersom man sliter med akne er man utsatt for å få «Postinflammatorisk hyperpigmentering» og «Persisterende inflammatorisk erytem». Enkelt forklart er dette pigmenteringer og vedvarende rødhet som oppstår som en følge av betennelse i huden. Dette forverres av soleksponering og det er derfor viktig med bruk av solfaktor.


      Les mer om akne her:


      Rosacea
      Sol demper immunforsvaret og derfor vil personer med rosacea ofte oppleve forverring av tilstanden om sommeren. Dette gjør riktig solfaktor essensielt.
      Vi anbefaler rosaceapasienter å bruke en solfaktor med fysisk filter som skaper en barriere mellom huden og solen. Et kjemisk solfilter absorberer UV-strålene og omdanner de til varme. Varme er en kjent trigger for rosacea og bør derfor unngås. Har man rosacea bør man også være ekstra påpasselig med tilførsel av antioksidanter. Det er fordi rosacea er en betennelsestilstand. Betennelse øker nivået av frie radikaler i huden. Frie radikaler bryter ned friske celler men vil uskadeliggjøres ved tilførsel av antioksidanter.


      Les mer om Rosacea her:


      Pigmentering
      Dersom du sliter med pigmenteringer bør du smøre deg hver 2. time og også forsøke å skjerme ansiktet fra sol ved bruk av caps og lignende, ellers kan du risikere en markant forverring av pigmentet. Det er også lurt å bruke produkter med pigmenthemmende egenskaper, for å dempe overproduksjon av pigment, sikre jevn spredning av pigmentet som dannes og dermed dempe forekomsten av mørkere og nye flekker.
      -Det mange ikke vet er at varme i seg selv forverrer pigment. Så, skjerm ansiktet fra varme fra solstrålene og unngå badstu og varmt vann i ansiktet.
      Voksne personer med solskader/ aldersflekker bør dekke disse med minst Spf50 og forsøke å hindre at de blir eksponert for mer sol. Soleksponering vil gjøre flekkene mørkere og i verste fall bidra til at lesjonene utvikler seg til ondartede forandringer.
      Om sommeren er det kun behandlinger som ikke «kompromittere hudbarrieren» som gjelder – altså ikke behandlinger som gir kontrollert skade på hudoverflaten. Men, overflatisk kjemisk peel og mesoterapi med pigmenthemmende ingredienser kan være effektivt for å holde kontroll på pigmentet gjennom sommeren.


      Les mer om pigmenteringer her:


      Få riktig behandling og produkter til din hud
      Balanse Helsespa er leverandør av NassifMD, Glowbiotics og TebiskinMD. Disse tilbyr effektive og individuelt tilpassede hudpleie-program fra anerkjente leger. Produktene egner seg svært godt til behandling av hudproblemer som akne og rosacea, så vel som pigmentering, tap av elastisitet, rynker, arr og for forsinkelse av aldringstegn.

      Under en konsultasjon tilpasses et behandlingsopplegg med utgangspunkt i din hudtype og hudtilstand, for målrettet å jobbe mot ønsket resultat. Vi benytter oss også av Oserve Scanner for hudanalysen for å avdekke tilstander og problemer som ligger dypere i huden og derfor ikke alltid er synlig for det blotte øye.


      SOLVETT REGLER

      Konsekvenser av overdreven soling
      De fleste tilfellene av melanom (føflekkreft) og annen hudkreft har sammenheng med UV-stråling. Når UV-stråler treffer huden i overdreven grad kan det oppstå forandringer i DNAet, arvematerialet i pigmentcellene. De fleste slike forandringer vil repareres av seg selv, men hvis de blir for store og cellene deler seg ukontrollert, kan dette føre til svulstdannelser og kreft. Disse svulstene kan komme i en ny føflekk, eller en føflekk man har fra før.
      Hvis du unngår solforbrenning og intens soling har du lavere risiko for å utvikle hudkrefttypene. I små mengder er sol bra for helsa, blant annet ved at D-vitamin dannes i huden ved eksponering for sollys, men det er viktig å begrense solingen.
      Overdreven soling kan også gi skade på øynene, og det kan gi påvirke immunsystemet. Dette kan for eksempel vise seg som skader på netthinnen, utvikling av grå stær, soleksem og herpesutbrudd. Soling fører også til aldring av huden med rynker og pigmentflekker.


      Solvett forebygger solbrenthet!
      God solbeskyttelse er viktig for å unngå solbrenthet, og reduserer samtidig risikoen for hudkreft.


      • Ta pauser fra solen – spesielt mellom klokken 12 og 15 når solen sterkest.
      • Bruk klær, solhatt og solbriller.
      • Bruk solkrem med minimum solfaktor 30. Sjekk at solkremen beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.
      • Bruk en håndfull solkrem for å smøre inn hele kroppen.
      • Smør deg en halvtime før du skal ut i solen og gjenta smøringen flere ganger i løpet av dagen.
      • Vær nøye med utsatte områder som lepper, nese, øre og hals, og smør hodebunnen hvis den blir eksponert for sol.


      SOLBRENDT

      Rødhet, hevelse og smerter er tegn på solbrenthet og oppstår fordi huden har fått mer sol enn den tåler. Vi har samlet noen gode råd og tips om hva du kan gjøre om du har blitt solbrent. 

        Husk god solbeskyttelse - det forebygger solbrent hud og reduserer samtidig risikoen for hudkreft.


        Hva hjelper mot solbrendthet?
        Når uhellet først er ute og du har blitt solbrent, kan det være både ubehagelig og smertefullt. Da er det fuktighet som gjelder.
        Har du blitt solbrent, gjelder det å roe ned rødhet og gi masse fuktighet til huden. Både ansikt og kropp trenger beroligende og næringsgivende fuktighetskremer for å heles igjen.
        Vår favoritt er ACV Lotion fra Pandhy`s som inneholder epleeddik, colodialt sølv og har gode antiinflammatoriske, regenererende og beroligende egenskaper. Den kan lindre kløe og berolige irritert hud. Har en god effekt på kollagen laget og cellene i huden


        Hvorfor blir man solbrendt?
        Solforbrenning kan oppstå når huden utsettes for UV-stråling. UV-stråling står for ultrafiolett stråling, og er en type elektromagnetisk stråling som naturlig kommer fra solen. UV-strålingen fra solen består av UVA-, UVB- og UVC-stråling.
        UVA-stråler bruner pigmentet melanin som allerede finnes i huden, og det gir en kortvarig brunfarge. UVB-stråling stimulerer ny produksjon av melanin, og dette gjør på sikt huden litt tykkere og gir økt beskyttelse mot sol.
        Men UVB-stråler gir også forbrenningsskader, altså solbrenthet i huden. Hvis UV-strålingen blir for intens, rekker ikke cellene å produsere nok melanin og man blir dermed solbrent. Ulike hudtyper tåler ulike mengder UV-stråling før den blir solbrent, og det ser ut som både UVA- og UVB-stråler er involvert i utvikling av hudkreft senere i livet


        Det er mye som spiller inn på hvor sterk UV-stråling huden utsettes for:

        • Jo nærmere ekvator, jo sterkere stråling.
        • Strålingen er sterkest når solen står høyt på himmelen. Derfor anbefales ofte pauser fra solen mellom klokken 12-15.
        • Vann og snø reflekterer UV-strålingen, og øker dermed eksponering.
        • Økende høydemeter gir økt stråling, derfor er solen sterkere på fjellet.
        • Solen er sterkere ved skyfri himmel.


        Risikofaktorer for solbrent hud

        • Flere faktorer øker sannsynligheten for å bli solbrent i sola.
        • Lys hud blir lettere solbrent. Beskytt huden med klær og solkrem.
        • Sterk sol på blek vinterhud øker risiko for solbrenthet. Begynn solingen forsiktig.
        • Man bruker ikke nok solkrem, eller smører ikke ofte nok. En håndfull solkrem skal smøres flere ganger om dagen.
        • Noen medisiner øker risiko for solbrenthet, spør legen eller på apoteket om dette gjelder dine medisiner.
        • Noen planter kan også gi solbrenthet etter man har tatt på de. Dette kalles fototoksisitet.


        Symptomer på solbrent hud

        • Rødhet, hevelse og smerter.
        • Blemmer og sårdannelse kan oppstå ved mer alvorlige forbrenninger.
        • Allmennsymptomer som hodepine, feber og slapphet kan forekomme fordi det ofte er et større hudområde som er solbrent.
        • Behandling ved solbrent hud
        • Start med å fjerne deg fra sola straks du oppdager tegn på solbrenthet.
        • Ta en kald dusj.
        • Smør deg inn med en rik fuktighetskrem eller en aftersun krem flere ganger daglig. Aloe vera kan virke lindrende og har en kjølende effekt på huden, men kan også virke uttørkende på enkelte.
        • Unngå opphold i solen i 2-3 dager etter at du er blitt solbrent. Må du være utendørs kort tid etter at du er blitt solbrent, beskytt deg med klær.


        SOL-EKSEM

        Hva er soleksem?

        Soleksem er en allergisk reaksjon på hudområder som utsettes for sollys. Soleksem kan utløses av sollys i seg selv, eller være en kombinasjon av sollys og ingredienser fra stoffer vi har inntatt eller smurt på oss. Mellom 10 og 15 % av befolkningen i Norden er plaget med soleksem. Soleksem er når man får utslett eller plagsom kløe/prikking i huden etter at man har vært utsatt for sollys. Soleksem kalles også for solallergi, fordi det trolig er en allergisk reaksjon som utløses av UV-strålene som treffer huden. Soleksem øker ikke faren for hudkreft, men oppleves som svært plagsomt for mange. Årsaker til soleksem Både UVA- og UVB-stråler kan forårsake soleksem, men årsaken til denne allergiske reaksjonen er ikke kjent. Soleksem er hyppigst utløst av UVA-stråler, høy UVA-beskyttelse er derfor viktig. Lys hud er mer utsatt for soleksem enn andre hudtyper.


        Soleksem kan utløses av:

        • Ingredienser i kremer, lotion, parfyme eller annet som kommer i direkte kontakt med huden.
        • Sollys alene.
        • Noen legemidler kan gjøre deg mer ømfintlig for sollys.


        Hva hjelper mot soleksem?

        Soleksem er lett å få flere ganger. Derfor er det svært viktig for de som har hatt soleksem å være ekstra nøye med god solbeskyttelse, valg av solkrem og gradvis soltilvenning.

        • Unngå mye sol på våren og tidlig på sommeren. Gi huden tid til å venne seg til solen.
        • Beskytt deg mot solen med klær, solkrem (minst SPF 30) og unngå solen midt på dagen.
        • Skift solkrem hvis du tidligere har fått soleksem av solkremen.

        BOOK GRATIS KONSULTASJON

          Vil du ha hjelp med å velge produkter som passer deg best?

          Kontakt oss eller besøk BALANSE Helsespa i Grønnegata 82 for å få råd og veiledning om
          hudpleieprodukter, kosmetikk og behandlinger som passer deg og din hud best.

          Privacy policy

          OK