Hudens aldring 20, 30, 40 og 50 årene

HUDENS ALDRINGSPROSESS OG HUDENS ULIKE FASER

Vi på Balanse Helsespa er ikke så glad i å bruke ordet aldring synonymt med noe negativt. Men, i mangel av et bedre ord, så ber vi om tilgivelse for det. Vi er veldig bevisst på å ha respekt for hudens ulike faser i livet og det viktigste for oss er å bidra til trivsel i egen hud og kropp uansett utgangspunkt og behov.


Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å bremse og påvirke aldringsprosessen. Hvordan dette bør gjøres er avhengig av alder og livsstil, og huden endrer seg ulikt i årsintervaller pr 10 år.


Vi lover deg ikke det perfekte utsèendet. Men, vi lover deg å gjøre alt for at du skal føle deg vel med huden din.


- En sunn og velpleid hud er vakker uansett alder!


  Det er to måter vi eldes på


  Huden endrer seg hele livet og som resten av kroppen så eldes også huden med årene. I en naturlig prosess
  fra den glatte og myke huden i barne- og ungdomsårene til rynker og mindre volum i alderdommen.


    • Den genetiske aldringsprosessen som skjer uavhengig av livsstil.
    • Den andre er den miljømessige aldringen som skyldes f.eks. livsstil, sol, forurensning og hormoner.  Hva får huden vår til å eldes?


  Det er mange faktorer som vil påvirke hvordan huden din vil eldes, og det er alltid individuelt hvordan det skjer.
  Likevel kan vi liste opp noen av de viktigste faktorene som påvirker hudens aldring:


  • UV-stråler. Hvor mye du har utsatt huden din for UV stråler fra sollys, solarium og skjermer. UV stråling fra sol og solarium står for ca 75% av hudens aldring.

  • Frie radikaler. En fri radikal dannes når vi utsetter kroppen vår for stress, sigarettrøyk, alkohol, forurensing og lignende. De frie radikalene går løs på våre friske celler og skader de.

  • Sykdom og medisinbruk. Om du har levd et helt friskt liv eller med mye sykdom og medisinbruk kan ha en innvirkning på hudens aldring. Livsstil og kosthold. Har du tatt vare på kroppen ved å være regelmessig aktiv, og i tillegg ha et sunt og variert kosthold vil også huden være av bedre kvalitet.

  • Hudpleierutiner. Hvor godt du tar vare på huden til daglig? Gode hudpleierutiner kan ha en stor innvirkning på huden din, og kan gi bedre forutsetninger for en aldrende hud. Om du i tillegg har gått jevnlig til behandling i klinikk er også sjansen større for at du har en sunn og frisk hud også som voksen.

  • Gener. Genene bestemmer hudtypen vår; Enten den er fet, kombinert, sensitiv eller tørr, så påvirker det hudens aldring. Generelt ser vi at de med tørr hudtype lettere får linjer og rynker, mens de som har fet eller kombinert hud kan ha mer arr og store porerfra akne.

  • Hudsykdommer. Flere hudsykdommer, som akne, rosacea, psoriasis, eksem av ulike sorter eller hudkreft, påvirker din hudhelse og hvordan din hud eldres.

  • Volumtap. Man mister underhudsfett i ansiktet som gjør ansiktstrekkene mer markerte og huden siger/ henger. Kombinert med at musklene taper tonus gjør at vi får et mer voksent (eldre) preg.

  HUDEN I 20 ÅRENE

  hudens aldring 20 årene

  Det aller viktigste for å ta vare på huden i 20-årene er fokus på forebygging!

   Huden er i utgangspunktet optimal i 20-årene, men påvirkes likevel av det livet man lever.


   • Området rundt øynene er ofte det første stedet som får fine linjer, gjerne i slutten av 20-årene. Det er det stedet på kroppen som har tynnest hud og det blir utsatt for mimikk og bevegelse hele tide.

   • Genetisk sett får de med tørr hud raskere fine linjer og rynker. En som produserer mer talg, er mer «selvsmørende» og får senere linjer i huden.

   • Rent biologisk vil man fra midten av 20-årene få en reduksjon i produksjon av kollagen, hyaluronsyre og elastin. Dette er komponenter i huden som gjør den sunn, frisk og levende.

   • Hvordan en person i 20-årene eksponerer seg for UV-stråler vil ha mest å si for hvordan huden vil eldes videre

   Hvordan ta vare på huden i 20 årene

   Fra ca 25 år er det lurt med produkter som stimulerer de cellene som danner nytt bindevev for å forebygge mot slapp hud og rynker. I tillegg til å være forsiktig med soling og samtidig bruke gode dag- og solprodukter.

   TIPS: Solen står for 75 prosent av aldringen vår, og derfor er solbeskyttelse viktigere enn mange tror!


   Hvordan kan vi forebygge:

   • Det viktigste man kan gjøre for å forebygge aldring er å bruke Spf-beskyttelse hver dag, minimum faktor 15 men gjerne faktor 30 året rundt. Solstrålene som forårsaker aldring er omtrent like sterke på vinteren som om sommeren, så lenge det er dagslys. I tillegg må vi huske at stråling fra alle skjermtyper og lyskilder er like skadelige som de fra solen.

   • Rense huden godt med en dobbelrens, først en oljebasert rens (fjerne makeup) og så en hudtilpasset rens som tar hensyn til om du har sensitiv, fet eller tørr hud.

   • I 20-årene er det kjempeviktig å ha en grunnleggende rutine med rens, fuktighet og solfaktor.

   • Peeling er viktig for å holde huden sunn og frisk, men det betyr ikke at du må bruke en skrubb. For de fleste er det best å eksfoliere med pH-regulerte syrer og enzymer, som vil fjerne døde hudceller uten å irritere huden.

   • Dersom du har hudproblem av noe slag, som for eksempel akne, tørrhet, sensitiv eller andre ting. Da finnes det gode løsninger i form av cosmeceutical hudpleieprodukter og behandlinger som vil hjelpe.


   Brems hudens aldring i ung alder
   Huden må vedlikeholdes for å forebygge og unngå større reparasjonsprosjekter. Jevnlig vedlikehold er det aller beste, og om du kan: begynn i ung alder! For å ta vare på huden din er hudpleierutinene dine det aller viktigste. For eksempel Daglig bruk av solkrem motvirker 90 prosent av årsaken til aldring, i tillegg til å redusere risikoen for hudkreft. Riktige fuktighetsbevarende krem er viktig for hudens vitalitet og barriere. .Jo flinkere du er til å gi huden beskyttelse, vitaminer og fukt i ung alder, desto bedre vil huden din holde seg når du blir eldre

   HUDEN I 30 ÅRENE

   Hudens aldring 30 årene

   Kollagenproduksjonen reduseres med ca én prosent hvert år etter man fyller 30 år. 

    I 30-årene har cellefornyelsen og kollagenproduksjonen gått litt ned, og produksjonen av pigment reduseres og man mister mellom 6 og 8 prosentpigmenter pr ti-år. 


    • Tapet av pigmenter skjer ikke jevnt, og man blir mer disponert for skjoldete pigmententeringer.

    • Hormonene i kroppen under svangerskap er også med på å forsterke pigmentforandringer. Det kan føre til flekker i ansiktet, såkalt melasma.

    • Hud som er full av pigmentflekker og som har en ujevn hudfarge, oppleves ofte som eldre enn hud som kun har mye linjer og rynker.

    • Fra 30-årene kan mange oppleve at ved eksponering for sol og skjermlys setter sine spor i form av pigmentflekker og synlige linjer i panne, mellom brynene eller rundt øynene.

    Hvordan ta vare på huden i 30 årene

    • Beskytt huden med høy solfaktor for å unngå pigmentflekker og angrepee fra frie radikaler.

    • Nå er det viktig å begynne med hudpleieprodukt med mer aktive ingredienser. Huden fungerer fremdeles godt, men det handler om forebygging

    • Det er viktig å tenke på fuktighet siden huden ikke er like selvgående lenger.

    • For å oprretholde en sunn glød, er eksfoliering med korrekte hjemmeprodukt og gode peelingbehandlinger i klinikk en viktig nøkkel.

    • Introdusere A-vitamin i hudpleien vil gjøre huden en stor tjeneste. A-vitamin gir næring til cellene som står for produksjon av blant annet kollagen og elastin

    HUDEN I 40 ÅRENE

    Huden aldring 40 årene

    IKKE LIKE SPRETTEN I 40 ÅRENE - Huden vil ofte vise tegn på å være mindre elastisk og spretter ikke like raskt på plass som den gjorde før.

     Det er i 40-årene at huden begynner å avsløre "livets gang"

     Huden husker hver minste lille solariumstime, røyking, solferien på Kreta da du var 20 år og du brukte sololje i stedet for faktor! - Dette begynner å vises på huden nå!


     • Kollagenproduksjonen reduseres enda mer enn i 30 årene og mange opplever de hormonelle endringene på huden når de nærmer seg overgangsalderen.

     • I forbindelse med overgangsalderen reduseres hormonet østrogen dramatisk, og det gjør at huden taper spenst og elastisitet.

     • Mange kvinner føle at huden «faller sammen» ganske raskt, og det skyldes tapet av østrogen. Mange vil si at de merker at spensten forsvinner og at huden føles slapp.

     • Solskader har en forsinkelsesprosess på 10-20 år og blir gjerne veldig synlige i når man er i 40-årene.

     • Huden blir tynnere og vi mister mye av underhudsfettet vårt slik at linjer og rynker blir tydeligere og de runde kinnene faller noe sammen.

     • Huden vil ofte vise tegn på å være mindre elastisk og spretter ikke like raskt på plass som den gjorde før.


     • Noen opplever at tydelige pigmentflekker dukker opp i større anntall, Ikke bare i ansiktet, men også på armer, ben og hender.

     Hvordan ta vare på huden i 40 årene

     • Om du ikke har begynt med produkter med A-vitamin, bør du begynne med det nå! Dette må imidertid gjøres under veiledning/ rådgivning av din hudterapeut slik at huden kan venne seg til dette svært aktive stoffet! Det er fort gjort å ende opp med overbehandlet hud.

     • Det er også viktig å gå gjennom dine egne hudpleierutiner. Det er ikke vits å investere i dyre serum hvis du ikke renser huden eller bruker solfaktor. Få en hudanalyse og veiledning om hvilke produkt som vil være opimalt for deg, for å ikke kaste bort pengene.

     • Behandlinger i klinikk er mer effektive enn hjemmerutinen pga av de potente ingrediensene som krever fagkunnskap å bruke og i tillegg skal de ikke brukes feil eller for mye. Siden de fleste funksjonene i huden er redusert I 40-årene er det lurt å komme i gang med dette.

     • Det passer ikke for alle å ha en voldsom rutine med mange ulike produkter, men en grunnleggende rutine er viktig. Ikke kast bort penger på unødvendige produkter, snakk med en hudterapeut som kan sette sammen en rutine til din hud, sier hun.

     • I 40-årene opplever mange dramatiske forandringer i huden og muskulaturen er ikke like sterk. Noen velger å benytte seg av injeksjonsbehandlinger som Botox og fillere, men det kan ikke erstatte en god hudpleierutine og effektive behandlinger. På Balanse har vi flere behandlinger som er gode alternativer til injeksjoner.

     • Solfaktor i 40-årene er enda viktigere da vi vet at pigmentskadene ligger nede i huden og må holdes i sjakk, så de ikke trigges  opp til overflaten.

     HUDEN I 50 ÅRENE

     Hudens aldring 50 årene

     I 50 årene vil man merke en mer drastisk endring av hudens utseende.

     Mange lurer på hva som skjedde med huden - Plutselig opplever man at den blir mer tørr og sensitiv. Den ser gusten og dratt ut, og man ser at rynker fremtrer.


     • ØSTROGEN - I 50 årene har en del kvinner gått gjennom overgangsalderen, og opplever at huden «faller sammen». Det skyldes først og fremst at kroppen nærmest slutter å produsere østrogen.

     • HUDBARRIEREN - Huden erstatter ikke barrierestoffer like raskt som tidligere, og får ofte mer rynker. Det skyldes redusert produksjon av østrogen, solskader, redusert cellefornyelse og redusert kollagenproduksjon. Mange opplever at huden blir mer tørr og sensitiv. 


     • ELASTISITET - I 50 årene mister mange fyllet i huden som de hadde da de var yngre, og på grunn av dårligere elastisitet vil porene ofte se større ut.

     • VOLUM - I 50 årene blir huden tynnere og mer volumtap gjør seg gjeldende. Spesielt i området rundt munnen dukker rynkene opp, overleppen selv om man ikke har røyket.

     • MILJØ - De som er i 50 årene og har solt seg mye, røykt og vært utsatt for mye forurensning, har en helt annen aldringsprosess enn de endringene som skyldes genetikk. Miljøet påvirker huden SVÆRT mye og trigger aldring. På fagspråk kaller vi det fotoaldring eller solaldring, og er ansvarlig for mellom 50 og 80 % av aldringsprosessen i huden.

     Hvordan ta vare på huden i 50 årene


     • RETINOL - I 50 årene er fremdeles A-vitamin og fukt viktig for hudens vitalitet og barriere - Òg dette fortsetter i grunnen hele livet.


     • PRODUKT - Det mest effektive er å bruke aktive stoffer som A-vitamin, syrer, peptider, antioksidanter og C-vitamin, samt masse fuktighet, gjerne i form av hyaluronsyre, som er det mest fuktighetsbindende stoffet vi kjenner til.


     • RIKERE HJELPEPRODUKT - nå er det lurt  gå over litt rikere produkt som nattoljer, masker og produkter. Men, det er viktig å få en korrekt vurdering og gode råd av din hudpleier.


     • INFLAMASJONSALDRING - I 50 årene er huden mer sensitiv, og hvis man trigger sensitiviteten i huden hele tiden, trigger man også mer skader. Dette kalles på fagspråket inflammasjonsaldring. Derfor er rens og høy UV-beskyttelse alfa-omega


     • CELLEFORNYELSE - går tregere etter hvert som vi blir eldre. Det fører til at døde hudceller hoper seg opp og skaper en gusten hudfarge.
      Eksfoliere huden ved hjelp av gode hjemmeprodukt og behandlinger som f.eks. kjemisk peel ev Hydrafacial i klinikken vår. Det stimulerer også huden til å produsere nye hudceller.


     • SOLFAKTOR - Den er enda viktigere når en er i 50-årene da vi vet at pigmentskadene ligger nede i huden og må holdes i sjakk, så de ikke trigges  opp til overflaten.


     Pass på huden fra nå av
     Huden endres drastisk i denne tidsepoken og derfor er det viktig å tilpasse hudpleierutinene til årstid og livsstil

     En sunn hud med optimal barrierefunksjon vil alltid se yngre og bedre ut. - Det du investerer i huden din hver dag, vil gi deg en hud som ser bra ut hele livet.


     Er du usikker på hva som vil være best for din hud, så snakk med en av våre profesjonelle hudterapeuter.

     HUDEN FRA CA 60 +

     Hudens aldring 60 årene

     I fra 60 årene merker vi endringene i hudens utseende sker raskere og de blir mer og mer synlig.

     Mange lurer på hva som skjedde med huden - Plutselig opplever man at den blir mer tørr og sensitiv, kanskje gusten og dratt og ikke alle rynkene er like velkomne. Konsekvensen av hudpleiesynder, sykdom, skader og livsstil, kommer enda mer til syne i form av for eksempel sprengte blodkar, grovere hud, rynker, tørre linjer, grov hud og store porer.


     Sterk hud takler aldringsprosessen bedre enn tynn og sensitiv hud, men det er noe vi kan jobbe for å forbedre. Hovedårsaken til at disse sporene kommer frem nå, er mangel av østrogen i kroppen, noe so


     • ØSTROGEN - I mot 60 årene har alle kvinner gått gjennom overgangsalderen, og ser at huden «faller sammen». Det skyldes først og fremst at kroppen nærmest slutter å produsere østrogen.

     • Groevnen svekkes - Når man er ung bruker huden tre dager på å gro et sår. Etter fylte 50 år bruker huden sju dager på akkurat det samme.

     • Cellefornyelsen går saktere, og derfor tar det lengre tid for huden å reparere skader. Huden holder lengre på døde hudceller slik at den både oppfattes gråere og tørrere.

     • HUDBARRIEREN - Huden erstatter ikke barrierestoffer like raskt som tidligere, og rynkene trer tydeligere frem. Det skyldes redusert produksjon av østrogen, solskader, redusert cellefornyelse og redusert kollagenproduksjon. Mange opplever at huden blir mer tørr og sensitiv. 


     • ELASTISITET - I mot 60 årene mister mange fyllet i huden som de hadde da de var yngre, og på grunn av dårligere elastisitet vil porene ofte se større ut.

     • VOLUM - I mot 60 årene blir huden tynnere og mer volumtap gjør seg gjeldende. Spesielt i området rundt munnen dukker rynkene opp, overleppen selv om man ikke har røyket.

     • MILJØ - De som er i mot 60 årene og har solt seg mye, røykt og vært utsatt for mye forurensning, har en helt annen aldringsprosess enn de endringene som skyldes genetikk. Miljøet påvirker huden SVÆRT mye og trigger aldring. På fagspråk kaller vi det fotoaldring eller solaldring, og er ansvarlig for mellom 50 og 80 % av aldringsprosessen i huden.

     Hvordan ta vare på huden fra 60 årene

     • RETINOL - Bruk VITAMIN A i en eller annen form i nattkremen din. Vitamin A er helt essensielt for at cellene dine skal fungere òg for hudens vitalitet og barriere - Dette fortsetter i grunnen hele livet.


     • PRODUKT - Det mest effektive er å bruke aktive stoffer som syrer, peptider, antioksidanter og C-vitamin, samt masse fuktighet, gjerne i form av hyaluronsyre. De viktigs


     • RIKERE HJELPEPRODUKT - nå er det lurt  gå over litt rikere produkt som nattoljer, masker og produkter. Men, det er viktig å få en korrekt vurdering og gode råd av din hudpleier. Ikke alle oljer er gode og ikke alle skal bruke olje. 


     • INFLAMASJONSALDRING - I fra 60 årene er huden mer sensitiv, og hvis man trigger sensitiviteten i huden hele tiden, trigger man også mer skader. Dette kalles på fagspråket inflammasjonsaldring. Derfor er rens og høy UV-beskyttelse alfa-omega.


     • CELLEFORNYELSE - går tregere etter hvert som vi blir eldre. Det fører til at døde hudceller hoper seg opp og skaper en gusten hudfarge.
      Å eksfoliere huden ved hjelp av peelinger eller tonere med litt syre eller enzyme i vil hjelpe på dette.


     • SOLFAKTOR - I 60-årene er den enda viktigere da vi vet at pigmentskadene ligger nede i huden og må holdes i sjakk, så de ikke trigges  opp til overflaten.
     • VITAMIN C  & andre sterke antioksidanter på dagtid - De beskytter huden mot frie radikaler som bryter ned cellene dine. Frie radikaler kommer for eksempel fra forurensing, solen og stråling fra digitale verktøy.

     • HYALURONSYRE - Er veldig viktig etter overgansalderen, det er det mest fuktighetsbindende stoffet vi kjenner til. Hudens collagen er sterkt redusert og holder dårlig på fukt i tillegg til at barrieren er dårligere. Bruk kremer og serumer med ingredienser som binder fukten i huden og får huden til å produsere fukt selv. Bruk gjerne kremer med peptider som strammer opp og reparerer dypere ned i huden.

     • RENS - huden hver eneste dag, selv om du ikke bruker sminke. Gammel hudpleie og ikke minst forurensing hindrer ingrediensene å gjøre jobben sin på huden din.

     • PEEL - Døde hudceller hindrer hudpleien i å gjøre jobben sin! Peeling setter også i gang sirkulasjonen i huden slik at cellene jobber bedre.


     Pass på huden hele livet
     Huden endres gjennom hele livet og gjennom hele året, og derfor er det viktig å tilpasse hudpleierutinene til årstid og livsstil.


     En sunn hud med optimal barrierefunksjon vil alltid se yngre og bedre ut. - Det du investerer i huden din hver dag, vil gi deg en hud som ser bra ut hele livet. Er du usikker på hva som vil være best for din hud, så snakk med en av våre profesjonelle hudterapeuter.

      Vil du ha hjelp med å velge hvilke produkter som passer deg best?

      Kontakt oss eller besøk BALANSE Helsespa i Grønnegata 82
      for å få råd og veiledning om hudpleieprodukter, kosmetikk og behandlinger som passer deg og din hud best.