De vanligste solskadene

SOLTIPS FRA EN FAGKYNDIG HUDPLEIER

De vanligste solskadene

____________________________________________________________________________________________________________________________________________


Med strålende sol og deilig varmt vær, har nok de fleste lyst til å komme seg ut i sommervarmen, så fort som mulig. Vinteren har vært veldig lang og vi har en kort sommer foran oss. Så skal du ut i sola, ikke glem å beskytte deg mot de skadelige strålene fra solen!


VÅRE HUDPLEIERE TAR FOR SEG SOLSKADER I HUDEN


De vanligste solskadene - 2 grupper

Enkelte solskader kan være vanskelige å oppdage før det har gått lengre tid. De vanligste skadene som oppstår av for mye sol kan deles i to grupper - akutte og langtidsvirkende skader. 


  • Akutte skader er solbrenthet, soleksem, solstikk og akutte pigmenteringer. 
  • Langtids skader - Over lengre tid vil solskader i huden vise seg som pigmenteringer, både i det øvre hudlaget og i det dypereliggende hudlaget (dermis). Når en solskade viser seg i dermis er den permanent. 


NB!

- Solskader har en forsinkelsesprosess på 5-15 år, så skadene du får i sommer er ser du kanskje ikke før lengre frem i tid.

 

Bryter ned kollagenet 

Hudens kollagen og elastin brytes også ned av UV-stråler fra solen, og dette gjør at huden taper elastisitet og spenst.

- Solen ødelegger også kollagenet og elastinet i huden vår slik at vi lettere får linjer, rynker og gusten hud. Etter mange år i solen vil mange oppleve i 50- og 60-årene at spesielt partiet rundt munnen ser en del eldre ut enn huden i resten av ansiktet.

De fleste som kommer til klinikken vår med slapp hud og linjer, har slurvet med å beskytte huden mot sol på sine yngre dager, noe som gjør at huden deres eldes raskere. 

 

Ikke lett å oppdage alle skader

De akutte solskadene kan kjennes som klassisk solbrenthet etterfulgt av flassing.

Solforbrenning deles inn i 1., 2., og 3. gradsforbrenning. De er lette å kjenne igjen.

- Noen oppdager at de plutselig får mørkere områder i ansiktet eller på hals eller bryst. Det kan være pigmenteringer som ligger overfladisk i huden og kan være greit å få kontroll på, om de behandles raskt. Så om du får en ny flekk i ansiktet denne sommeren, så bruk masse solkrem og kom til en av våre hudpleiere som er dyktige på pigmenter.


Solskader som utvikler seg over tid, er derimot ikke like enkle å legge merke til. 

- Når melaninet kommer seg ned i dypere hudlag blir det som en tatovering, Man kan lysne, hemme og spre det, men pigmenteringensskaden er kronisk. Vi har likevel svært gode erfaringer med våre behandlinger, så lenge man jobber stabilt og over tid. Raske og sterke løsninger gir oftest viss risiko for mer skader.NB! 
For føflekker og hudforandringer må man få utredning av en hudlege eller fastlege med god kompetanse. Vi kan derimot trygt og enkelt fjerne solar keratosis (opphevede brune flekker) i klinikken.

 

Vi ser i klinikken at omfanget av skader er forskjellig fra menneske til menneske. Unge folk som eksempelvis har hatt studieår i varmere strøk eller eller har tatt mye solarium, kan ha betydelige solskader. Mens andre som har vært flinkere med solbeskyttelse, har nærmest ingen solskade.


Vi avliver en myte:

Òg til slutt: ALLE blir solbrente - Det er en myte at enkelte ikke blir solbrent. Lett rødhet er også tegn på solbrenthet og ikke bare varm temperatur. 


FINN DIN SOLKREM FOR VAKKER SOMMERHUD

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å klikke på "Godta" samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Godta